Katter kan også få
leddproblemer

Katter er veldig elegante og smidige, og de virker ofte helt uanstrengte når de beveger seg og hopper. Likevel kan katter oppleve leddsmerter og stivhet. Leddene deres blir også påvirket av alder og aktivitet, og symptomene viser seg oftest etter at katten har fylt 7 år. Problemet er at det ikke er like lett å oppdage symptomene hos katter som hos hunder.

Hva er artrose
(slitasjegikt)?

Slitasjegikt/artrose er en kronisk sykdom som utvikler seg sakte over tid. Den oppstår når brusklaget som vanligvis beskytter knokler i leddene, slites og blir tynnere.

Samtidig forsvinner en del av leddvæsken, og til sammen betyr det mindre bevegelighet og mindre «støtdempende» effekt i leddene. Resultatet er at katten opplever smerte og stivhet som senere kan føre til betennelse og ytterligere smerte. Sykdommen oppstår oftest i hofter, knær, rygg og skuldre.

Behandles artrose (slitasjegikt) i tide, kan kattens bevegelighet og livskvalitet bevares i mange år, men ignoreres symptomene, kan artrose (slitasjegikt) bli svært handikappende.

I et sygt led mangler den støddæmpende effekt,
hvilket kan give smerter og stivhed.

Disse symptomene må du
holde øye med hos katten din

Katter er små og smidige og derfor gode til å skjule at de har problemer med leddene. I motsetning til hunder, vil en katt sjelden halte eller gå stivt. Men den vil på mange andre områder endre atferd, og det er dette du må holde øye med.

Hvis katten din viser flere av nedenstående symptomer, er det lurt å kontakte veterinæren din.

Endret lyst til å bevege seg Nøler katten din litt med å hoppe opp og/eller ned fra møbler?
Hopper katten din i etapper i stedet for i ett langt hopp?
Virker den litt mer klosset enn normalt?
Endret aktivitetsnivå Sover katten din lenger enn normalt på samme sted?
Er den ikke så interessert i å leke lenger?
Jakter den ikke så mye lenger?
Endret renslighet Har katten din fått mer pjusket pels – spesielt over bakparten?
Klør den seg mer enn normalt?
Har katten din fått lange klør som klikker mot gulvet?
Gjør den fra seg utenfor kattetoalettet?
Endret temperament Har katten din blitt mer innadvendt?
Er den mindre tålmodig i forhold til barn og andre katter?
Blir den mer aggressiv når den klappes visse steder på kroppen?

Hva gjør
veterinæren din?

Veterinæren vil undersøke bevegeligheten i de mistenkte leddene og teste om katten din generelt beveger seg normalt eller besværet. En røntgenundersøkelse vil som regel kunne bekrefte eller avkrefte mistanken om artrose (slitasjegikt).

Hvis katten din lider av artrose (slitasjegikt), vil veterinæren som regel anbefale et legemiddel som motvirker betennelse og smerte samt et kosttilskudd som støtter mobiliteten i leddene.

Hvor kan jeg kjøpe Canosan?

Våre produkter kan kjøpes hos veterinærer, dyrebutikker, velassorterte apotek samt utvalgte nettbutikker. Du bør kontakte dem og spørre om de har produktet, eller mulighet til å bestille det for deg.

Canosan® - naturens
eget «smøremiddel»

Hva kan du
gjøre selv?

Uansett om katten din har artrose (slitasjegikt) eller andre leddproblemer, er det en lang rekke ting som kan gjøre livet lettere for den når den blir eldre og mindre bevegelig.

1. Husk mosjon
og lek

Det høres kanskje rart ut, men mosjon er faktisk viktig for forebygging og behandling av leddproblemer. Det styrker nemlig musklene som holder leddene på plass. Det bør bare være lett mosjon og lek med f.eks. pappkasser som katten kan klatre på og gjemme seg i.

2. Tilpass
omgivelsene

Hvis katten din har høytliggende yndlingsplasser, så hjelp den ved å skape «trappetrinn» så den kan komme opp dit uten problemer. Gjør det lett å nå fôr og vann, og sett kattetoalettet et sted som er fredelig og trygt. Kanskje du skal ha et kattetoalett med litt lavere sider så det er lett å gå inn og ut av.

3. Kontroller
vekten

Overvekt kan belaste kattens ledd unødig, så husk å veie katten din jevnlig, og snakk med veterinæren eller dyrepleieren din om eventuell diett.

4. Hjelp med
pelspleie

Jo eldre katten blir, blir det vanskeligere for den å pleie pels og klør. Hjelp den ved å børste pelsen forsiktig, og klipp klørne av og til. Det er viktig for den og øker den livskvalitet.

5. Vurder
kosttilskudd

Kosttilskudd, som Canosan®, kan støtte de naturlige prosessene i kattens kropp som vedlikeholder brusk og knokler. Canosan® inneholder bare naturlige bestanddeler og kan gis sammen med legemidler til kontroll av smerter og betennelse. Du kan få flere opplysninger om kosttilskudd til ledd hos veterinæren din.